Lihavuus on krooninen sairaus, jonka taustalla ovat sekä henkilön perimä että elinympäristö. Liikapaino kehittyy yleensä hitaasti ja huomaamatta, kun henkilön ravinto- ja liikuntatottumukset muuttuvat vähitellen epäedullisiksi. Jo pienet muutokset, kuten ylimääräisen puolikkaan voileivän syöminen päivittäin ja hissin käyttäminen rullaportaiden sijaan, voivat vuosien myötä kerryttää muutaman kilon ylipainoa.

Asiantuntijoiden mukaan noin 50 prosenttia ylipainosta on perinnöllistä, mutta vielä ei tarkkaan tiedetä, mihin tekijöihin kehossa perinnöllisyys vaikuttaa. Geenien vaikutus saattaa olla muutoksia rasvakudoksessa, lihaksistossa tai ruokahalua säännöstelevissä aivojen mekanismeissa. Lääkitys on yksi yleinen ylipainon ja lihavuuden aiheuttaja, sillä se voi aiheuttaa huomattavan ruokahalun kasvamisen. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi jotkut kortisonit, epilepsialääkkeet ja psyykenlääkkeet.

Lihavuus saattaa johtua myös psykologisista tekijöistä, jolloin ruoka saa ylimääräisen merkityksen nälän tyydyttämisen lisäksi. Ruokaa voidaan syödä mielialan kohottamiseksi tai helpottamaan vihaa, huolestuneisuutta ja ahdistusta.

 

Yhteistyössä:
Kirjaudu  Kirjaudutaan...

Oletko unohtanut salasanasi?